Dpf ( Partikül Filtresi ) Neden Tıkanır?

Dpf ( Partikül Filtresi ) Neden Tıkanır ?

Dizel Partikül Filtresi, dizel motorlarda yanma sonucunda doğal olarak oluşan Partikül Maddeleri gidermek veya azaltmak amacı ile egzoz sistemine ilave edilen bir filtredir. PM, hava kirliliğine neden olan en tehlikeli bileşenlerdendir. 

Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.


Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir. *Turbo basıncı düşer, bu durum motor gücünü azaltır, bazı durumlarda araç cihaza bağlanınca turbo arızası verebilir.

Dizel Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur? DPF temizlenmezse motor performansı düşer ve yakıt tüketimi artar. Çünkü temizlenmeyen DPF zaman içerisinde tıkanır. Bu da hem sürüş kalitesini hem de araç performansını olumsuz yönde etkiler.

Soru ile ilgili yanıtı sitemizde sizlerle paylaştık. DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez. Hava kirliliği adına yapılmış olan bu uygulama hava daha az kirlensin diye yapılmış olan bir sistemdir. Dolayısı ile tıkandığında aracınızın çekişi düşmekte ve yakıt kullanımı artmaktadır.

DPF için devamlı yüksek devirli kullanmana gerek yok. Haftada 1 kez yarım saat yüksek devirli kullansan zaten DPF içindeki partiküllerin hepsi kül oluyor. Bu konu çok detaylı ama özetle, -Eğer her gün 25-30 km yol yapıyorsanız DPF kendi kendine temizlenir

Partikül filtresi neden dolar ? Aşırı miktarda yağ, partikül, kalitesiz yakıt nedeni ile DPF'nin tam dolması sonucu rejenerasyon işlemini işe yaramaz hale getirir. (Rejenerasyon : dizel partikül filtresinin içinde bulunan kurumun düzenli olarak yakılması işlemidir.)

Bu işlem ECU tarafından genellikle 500km ile 1000km arasında sürüş tarzına bağlı olarak gerçekleştirilir. Araç ne kadar fazla kısa mesafe kullanılmışsa aktif yenilenme işlemi o kadar sık gerçekleşir.

Partikül Filtresi Temizlemenin Faydaları


Karbon temizleme işlemi düzenli olarak yapıldığında motorun ömrü uzar. (40.000 km'de bir yapılması tavsiye edilir.) Yakıt tüketimi azalır. Çevreye salınan zararlı egzoz gazları azalır.

Dizel partikül filtresi çıkarılırsa ne olur.

Partikül filtresi iptaliyle arabanın yakıt tüketiminde düşüş görülmektedir. Ayrıca rejenerasyon olayında motor yüksek ısı oluşturur ve bu durum aracın bazı bölümlerinin aşınmasına sebep olabilir. Partikül filtresi iptali sonrasında otomobil rejenerasyon yapamadığından yüksek ısınma sorunu da olmaz.


Bu doğrultuda önce Eylül 2009'da yürürlüğe giren “Euro 5” standardı, trafiğe çıkacak tüm dizel otomobillerde partikül filtresi bulunmasını zorunlu hale getirdi.

Fakat DPF iptalinin sonucunda aşağıda belirttiğimiz bazı sorunlar ortaya çıkabilir. * Aracın arıza lambası tekrar yanabilir. * Egzoz muayenesinden geçmeyebilir, doğaya ve çevreye zarar verebilir. * Siyah veya Beyaz duman atmaya başlayabilir.

Genel olarak DPF aşağıdaki sebeplerden tıkanır:


Düşük kaliteli yakıt,


Düşük hızda ve dur-kalklı trafikte uzun süreli araç kullanımı,


Aracı rölantide uzun süre çalıştırmak,


Yanlış spesifikasyonda yağ kullanımı.

+14 Yıllık deneyim ile çözüm ortağınız olmaktan gurur duyuyoruz.